1.2.11

Λευκοί και μαύροι κύκνοι



If you are interested about the address this video coming from, it is the following:
http://www.youtube.com/watch?v=wy0d1oPxLuk

Ένα από τα περισσότερο γνωστά παραδείγματα που χρησιμοποιούσε η Λογική ως επιστήμη στη δόμησή νοητικών ακολουθιών ήταν: "Όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί" που ίσχυε μέχρι τη στιγμή που παρατηρήθηκαν στη φύση και μαύροι κύκνοι, οπότε ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε. Αντίθετα, στην κοινωνία -ειδικά στους φορείς που διαχειρίζονται κάποια μορφή εξουσίας- ο κανόνας (η πλειοψηφία) είναι οι μαύροι κύκνοι ενώ οι λευκοί αποτελούν την εξαίρεση. Θα έλεγα πως, μάλλον, οι μαύροι κύκνοι προβάλλονται από τα ΜΜΕ είτε ως πρότυπα προς μίμηση είτε εκλαμβάνονται ως παραδείγματα προς αποφυγή γιατί, επειδή σοκάρουν μια ψευδοπουριτανική κοινωνία όπως η ελληνική, "πουλάνε". Στην παγκόσμια αγορά οι κύκνοι είναι μόνο μαύροι και ονομάζονται "ιδιωτικοί οίκοι αξιολόγησης" των χωρών και, όπως έχετε πληροφορηθεί κατά κόρον τελευταία, αποτελούν ρυθμιστή των αγορών.
Αν παίζετε με κινηματογραφικές ταινίες το παιχνίδι των συνειρμών θα μπορούσατε ίσως να παρακολουθήσετε την Ελλάδα της μεταπολίτευσης σε σχέση με την "παγκοσμιοποίηση" μέσα από τρεις ταινίες:
"Τα τραγούδια της φωτιάς"
"Ένα γελαστό απόγευμα"
"Το πέταγμα του κύκνου"
Τις δύο πρώτες ταινίες πιθανώς να τις έχετε δει, προτείνω να δείτε και την τρίτη.
Θα θυμηθείτε πάλι κάτι που γνωρίζετε αλλά δοσμένο με τον μαγικό τρόπο του κινηματογράφου:"Κάθε άνθρωπος είναι άξιος για το καλύτερο και ικανός για το χειρότερο". Η τελική επιλογή που θα εκφράσει τελικά σε κοινωνικό επίπεδο είναι συγκέρασμα των ατομικών του πεποιθήσεων και των συνθηκών του περιβάλλοντος όπου ζει και δραστηριοποιείται.

Γιώργος Δημητρίου Χ.